Archive for September, 2011

                          Здравейте, г-н Максимов!

                         С удоволствие отговарям на Вашето запитване.

                         Говорим не за палет(к)а като картографско понятие, т.е. прозрачна пластинка с нанесена на нея квадратна мрежа например или друга мрежа, която се поставя на чертеж или карта за приблизително измерване (разяснявам на читателите, а благодаря, че Вие сте ми уточнили!); говорим за “ниска преносима платформа, изработена от дърво, пластмаса, метал, фибър или комбинация от тези материали, която се повдига и се използва за манипулиране на товари с ниско- и високоповдигащи електрокари и др.”.

                        Думата е от френски произход (фр. palette) и по произход е от женски род – палета, но е приета в нормативния речник на БАН и формата от мъжки род – палет. Множественото число е палети. Бройната форма е два, три, …, колко, няколко и т.н. палета.

                        От казаното е ясно, че нормативните възможности са следните: пишете или изговаряте както един палет, така и една палета; много палети; три палета.

                         Ако настъпи промяна в коментираните форми от февруари 2012 г., когато се очаква да излезе от печат нов  правописен речник на БАН към издателство “Просвета”, то следете сайта ми, аз веднага ще Ви информирам.

                        Разбирам, че дейността на фирмата е такава, че използвате палети в работата си и държите на имиджа  й по отношение на правилен изговор и правопис. БРАВО! Все по-рядко се срещат такива    работодатели, а насочеността на Вашата фирма  и към издателска дейност е още по-голямо основание за притеснение по отношение на възможни правописни грешки.

                         Успешен и достатъчно доходоносен бизнес! Ще очаквам въпросите Ви.

    

                          Мои читатели,

                          Извинете за дългото ми отсъствие. Пътувах (Италия, Гърция, България), ремонтирах (накрая на постинга вижте и снимковия материал!) и сега полека-лека се завръщам към обичайната работна среда. Днес се разхождах в града (Пловдив) и видях доста деца (включително и възрастни, но по-малко!)  – разнасяха знаменца. Дали от патриотична гордост, дали от празнична показност, или от родолюбиви подбуди – не е от значение в случая, – но ми стана весело и ведро! Да, празнично настроение след  една омерзителна гледка! Ще попитате каква?!

                       Сега ме чуйте добре! Лицето на България , т.е. обикновените българи (невинни страдалци!!!), е представено пред чужденците от малцинството, от ромите, които по корабите от Италия за Гърция, и обратно, видях; как се държаха тези “работодатели”? – нагло, високомерно, животински, със самочувствие и превъзходство. Пазарджишки роми откарваха български селяни и граждани да берат домати във Фоджа и мандарини в Калабрия през есента. Цената за ден е 26 евро на норма. Заплащането на квартира се оказа месечно 60 евро “на глава” – така ми отговори шефът им (а аз непрекъснато задавах въпроси под предлог уж да ме наемат да работя…). Непрестанно в ушите ми се набиваха думите “на глава” това, онова… Ужас! Тези невинни хорица бяха истинска стока! Никакво човешко отношение! Всичко е стока-пари-пазар! Къде е човешкият фактор?! Ромите се гордееха, че изкарвали повече пари от българите (в безизходица)! Хората не се замисляха, те трябваше да изкарат пари с цената на подигравки, подритвания, и прочие… А къде е БЪЛГАРИЯ!? МАЙКАТА РОДИНА на българите??? КАК тя “мисли” за тези душици??? Защо са принудени??? Тази картинка ме смрази, закопа, задавах си въпросите: така ли ще останем познати в Европа, като “селото на Балканите”, от което има наплив на евтина работна ръка, поради слабата социална политика на днешните управляващи и невъзможността за реализация в България. Толкова много българи са тръгнали по Европа, за да търсят изход от безизходицата в собствената си страна! Обиколих Италия – от северната част, от Алпите, до южната част, до гр. Бари – и на всяко местенце се срещнах с  българи. Някои бяха съпричастни към БЪЛГАРСКОТО, щом видеха българска регистрация на автомобил,  вдигаха ръка, търсеха съотечественици, за да си поговорят, да споделят проблемите, трудностите на чужденци; казваха, че са на гурбет и много им липсва България, но финансовата сигурност ги задържа… Някои вече след 8-10-годишна работа в Италия подготвяха документи за високи пенсии…

                        И сега толкова се обърках?! Какво да мисля за страната си – зряла и способна за самостоятелен живот етническа единица ли е? Поне е значима количествено! Докога обаче? Запознах се с много хора, натрупах в “чекмеджето” си  разнообразни житейски истории!!!

                         Гордея се със Стефан Стамболов! За всички е гордост сливането на Княжество България с Източна Румелия, макар че и след април 1886 г. тези две “държави сестри” са юридически разделени, но де факто пълното сливане е признато от Турция и Великите сили.

                         Имаме възход! Празнуваме! Но нека да направим така, че всички българи, тръгнали,   включително “предвождани” от роми, по Европа за каквато и да било работа, да не се чувстват победени, съсухрени и притиснати! Защото “смисълът на човешкия живот се определя от същността и броя на неговите успехи”. Казал го е нобелистът Джон Стайнбек в романа “На изток от рая”.  И дали по-голямата част от човешкия род се състои от победени, както твърди проф. Андрей Пантев, когото безкрайно уважавам?!

                      Неизвестните никому освен на Бога станаха герои на днешния постинг за Съединението и за  град ПЛОВДИВ! Дори и да не сте го харесали, то, вярвам, че ще харесате фотосите, които представят моето ведро настроение и харизматичен дух!